Fra liten til stor - mye aktivitet i nystiftet turlag

Turledere er viktig og utdanning av disse har vært høyt prioritert våren 2019
Turledere er viktig og utdanning av disse har vært høyt prioritert våren 2019 Foto: Lørenskog Turlag

Lørenskog Turlag er bare 7 måneder gammel, men har allerede rukket å bli Lørenskog sin største frivillige organisasjon. Og det mangler ikke på engasjement og høyt aktivitetsnivå.

Vi møter en hektisk Vidar Thorsvik på vei til et nytt møte. I januar var han med i gjengen som stiftet Lørenskog Turlag og nå leder han en av de raskest voksende frivillige organisasjonene i sitt nærområde med omlag 1800 meldemmer. - Jeg må jo si at når vi stiftet turlaget i Lørenskog Rådhus 10. januar 2019 fikk vi den første indikasjonen på at dette kom til å bli populært, sier en alltid så smilende Thorsvik. Han tenker da på hvordan det ble forventet  rundt 50 til 80 personer på stiftelsesmøtet. Der tok han feil - hele 180 personer fylte kommunestyresalen til randen. Også de andre styremedlemmene i turlaget opplever hektiske dager.

Tur og aktivitet i fokus

Lørenskog Turlag inngår i DNT Oslo og Omegn og har jobbet målrettet fra første stund. - I dag har vi 25 turledere, 20 av dem utdannet i 2019 (Kindereggkurs), forteller Stig Solberg som er turlederansvarlig i turlaget. Sammen med en dedikert gjeng har han og aktivitetsansvarlig Arnhild Olsen arrangert 18 nærturer i 1.halvår 2019 som har vært åpne for alle. På disse har i underkant av 300 personer deltatt. - Det morsomste var nok kanskje kartkursene vi arrangerte på Veiviseren - Lørenskog Hus, forteller turlagssekretær Håvard Larsen. Her var der mer enn 100 deltagere og mange på venteliste.

Dugnadsånden viktig for turlaget

- En av de største utfordringene har vært å få på plass kjernen i turlaget, det vil si de frivillige, forteller Vidar Thorsvik. - DNT er jo bygget på frivillig innsats og når vi starter fra begynnelsen av i et nytt område må det rekrutteres mange frivillige, forteller ham. Statistikken er likevel imponerende. Siden oppstarten i januar 2019 har turlaget registrert mer enn 9.000 deltagertimer. I tillegg til styret har omlag 30 personer meldt seg til de ulike gruppene i turlaget, enten det er dugnadsgjengen, turledergruppen, markedsgruppen, foto/video gruppen, integreringsgruppen, aktivitetsgruppen eller noen av de andre gruppene turlaget har. 


Nytt møtested for DNT Lørenskog Turlag hos NITOR på Losby
Nytt møtested for DNT Lørenskog Turlag hos NITOR på Losby Foto: Håvard Larsen

Mange prosjekter

Dem som følger nøye med har kanskje merket seg at Lørenskog Turlag nå også har en adresse på Losby Besøksgård, nærmere bestemt Bakkerudveien 1. - Vi innså tidlig at et møtested i nærmiljøet var viktig, og hva bedre enn å få til noe på Losby, forteller Thorsvik. Et samarbeid med NITOR, Lørenskog Kommune sitt 100% eide selskap som støtter arbeidssøkere og sysselsetter ulike grupper, ble raskt etablert.  Gjennom 80 dugnadstimer ble lokalene til NITOR ved Losby Besøksgård pusset opp og langsiktig avtale signert. - Det er slike tette samarbeid mellom kommune, bedrifter og frivilligheten som vi har veldig stor tro på, forteller Thorsvik.

Hektiske dager

- Mange av oss er jo vant til mye frivillig arbeid, forteller Stig Solberg som ofte er å se på ulike arrangementer der Lørenskog Turlag har deltatt eller vært arrangør. - Turkafeene på Veiviseren - Lørenskog Hus har gjort oss synlige og så deltok vi jo også på senior-dagene i juni og fikk mye positiv respons på dette, forteller Solberg. En annen hektisk gruppe er Markeds- og kommunikasjonsgruppen ledet av Jon Christopher Knudsen. Sammen med en håndfull frivillige jobber de med å promotere turlaget i alle kanaler, møte bedrifter, lage artikler og innhold, ta flotte bilder/video og nå ut til medlemmer og andre målgrupper. - Etter å ha etablert en markedsplan tidlig på året, jobbes det målrettet for å implementere denne. Knudsen møter du i mange kanaler og står bak mye av informasjonsarbeidet slik som turlagets egen informasjonsbrosjyre. - Jeg er godt fornøyd med at vi raskt har nådd hele 1400 følgere på Facebook, sier Knudsen som oppfordrer alle til å like Lørenskog Turlag siden om noen ønsker å følge turlagets tilbud. Sammen med Cecilia Hørup Nilsen på økonomi og Tore Lybekk på integrering er han blant de syv som har styreverv i turlaget. - Vi forsøker å møtes en gang pr mnd, men noen ganger har det blitt flere forteller Vidar Thorsvik som har ledet 7 styremøter frem til juni i år. 

Lørenskog Turlag sin nye hytte ved Fiskelausa i Østmarka
Lørenskog Turlag sin nye hytte ved Fiskelausa i Østmarka Foto: Vidar Thorsvik

Like hektisk 2. halvår 2019

Turprogrammet ble lansert i juli og avslører hele 46 nærturer i perioden august til desember. De store dagene i Lørenskog Turlag er tirsdager kl. 11, onsdager kl. 18:30 og søndager kl 11 hvor det vil bli arrangert henholdsvis 15, 16 og 15 turer. I tillegg kommer større arrangementer slik som Losby-dagen 25.august, Kom deg ut-dagen 01. september og ikke minst åpningen av turlagets første egne hytte på Fiskelausa i september. - Dugnadsgjengen vokser stadig og Fiskelausa er primærprosjektet i disse dager, forteller Håvard Larsen. Han synes det er utrolig stas å kunne levere på lovnaden om en ny lavterskelhytte i DNT systemet allerede etter 7 måneder. - Men vi har flere planer, smiler Vidar Thorsvik lurt. Han tenker spesielt på planene rundt gapahuker som også står på listen for høsten. 

Lyst å bli frivillig? Registrer deg i vårt frivillighetsregister og bli med på laget!

Fakta om Lørenskog Turlag

Et turlag under DNT Oslo og Omegn med omlag 1800 medlemmer fra Lørenskog kommune samt de som i nærområdene har bedt om å bli knyttet til turlaget. Drives av 7 styremedlemmer og omlag 50 frivillige som er turledere, dugnadsmedlarbedere og annet som trengs i et turlag.

Kontaktpunkt

Har butikk og tursenter hos DNT Oslo og Omegn i Storgata 3 i Oslo sentrum. Lokalt i Lørenskog har vi et møtelokale på Losby, men du når turlaget best via Facebook side, via lorenskogturlag@dntoslo.no eller ved å ringe en av styremedlemmene.