Gøy med åpning av Fiskelaushytta

Foto: Kjersti Aass

Flere hundre mennesker tok turen når Lørenskog Turlag, en del av DNT Oslo og Omegn, åpnet ny hytte i Østmarka. - Kortreist turlykke, var dommen fra en av de fremmøtte.

Det manglet ikke på gratulanter da Den Norske Turistforening åpnet Fiskelaushytta under den landsomfattende Kom deg ut-dagen 1. september. Hytten som ligger idyllisk til bare 3.5 km fra Losby, er kanskje en av de mest tilgjengelige hyttene i Turistforeningens hyttenettverk rundt Oslo. Med kort vei til Losby Besøksgård, skogsbilvei helt frem til hytta og mange fine stier inn er det forventet at dette kan bli en favoritt for ikke bare barnefamilier med vogn, men også andre med behov for tilrettelegging.

Ordfører klippet snoren

Det var Lørenskogs ordfører Ragnhild Bergheim som fikk æren av å klippe snoren på den nye hytten. Hun var også med under stiftelsesmøtet i januar for det nystartede Lørenskog Turlag hvor hun understreket hvor viktig frivilligheten er i kommunen. Under åpningen var også turlagets egen leder, Vidar Thorsvik sammen med flere av styremedlemmene i turlaget. - Det har gått døgnet rundt de siste ukene og månedene, men jeg er veldig stolt over alle som har bidradd og alt vi har fått til på de 8 månedene siden vi stiftet turlaget. Sammen med overføringen av hytten til turlaget annonserte Vannverket at både Drettvann og Halsjøen er frigjort som drikkevann. Det vil si at det fra 1.september er lov å bade, fiske, padle og ro i disse vannene. Dette vil tiltrekke seg besøkende som tidligere har vært henvist til andre vann i Losbyvassdraget.

Familiene i kø for å leie hytte

- Det har vært utrolig mange hyggelige meldinger via Facebook, e-post og på telefon og mange av disse ønsket å booke hytten i forkant, forteller kommunikasjonsansvarlig i DNT Lørenskog Turlag, Jon Christopher Knudsen. Som styremedlem er han ofte den man møter når man tar kontakt med turlaget.  - Spesielt barnefamilier synes dette med en hytte som er lett å komme til, for eksempel på en fredags ettermiddag hvor man bare vil ut i naturen, forteller han.  - Og så har den mange muligheter for aktivitet i området. Han tenker da på at hytta har kanoer til fri benyttelse av hyttens beboere, tilrettelagte fiskeplasser rundt vannet og ikke minst mange fine turer i området.

Ikke mulig uten dugnadsånd

- Først og fremst er det på sin plass å takke alle i dugnadsgjengen som har stått på i dette prosjektet, forteller turlagsleder Thorsvik. - Uten den innsatsen hadde vi ikke kunnet åpne en ny hytte allerede første året i drift, forteller han.  - Videre må vi ikke glemme Vannverket som lot oss få overta denne flotte hytten. Et godt samarbeid med dem har ikke bare muliggjort en hytte på rekordtid i et område der folk ferdes, men også lagt grunnlaget for ytterligere utvidelser, forteller Thorsvik. Han tenker da på resten av bygningsmassen ved Fiskelausa som Lørenskog Turlag allerede har planer for. 

Et turlag i vekst

Det vokser og gror i det nystartede turlaget. Foruten et aktivt høstprogram av spennende nærturer både på dag og kveldstid, holdes det både kurs og utvikles nye konsepter slik som trilleturlag, forteller Thorsvik. - Det som er viktigst for oss er at folk melder seg som frivillig og blir med på laget. Vi har grupper for det meste, enten du kunne tenke deg å bli turleder, jobbe med Barnas Turlag, drive med foto/video eller hjelpe til på kommunikasjonssiden, forteller Thorsvik med et smil. 


Fakta om Fiskelaushytta

  • Ubetjent hytte ved vannet Fiskelausa i Østmarka, ca 1km opp veien fra Mønevann.
  • 3.5 km langs skogsbilvei (steng for normal trafikk) fra Losby Besøksgård, 2.5 km langs sti fra Losby Gods
  • 4 sengeplasser
  • Strøm og kokemulighet
  • Vann fra pumpe ved Fiskelausa
  • Kanoer til overnattingsgjester
  • Muligheter for fiske langs vannet og fine turer i området
  • Bookes gjennom DNT internettbooking (egne priser for medlemmer)
  • Bli mer kjent med hytta på Ut.no


Foto: Arnhild Olsen

Skrevet av Jon Christopher Knudsen 10. september 2019