Småbarn på dagstur - våre beste tips

På tur til Fjellsjøkampen med baby i bæresele.
På tur til Fjellsjøkampen med baby i bæresele. Foto: Tobias Lillekvelland

Å ta med barna ut i naturen fra de er helt små, kan være godt for både barna og foreldrene. Våren og sommeren er en fin tid for lavterskelturer i marka. Her får du noen nyttige tips til hvor og hvordan du lett kan komme deg ut i skogen med mini.

Å være i barselpermisjon i pandemitider er ikke helt som ellers. Både Ida Hjørring-Einum og Helene Lillekvelland ble mamma for første gang i 2020 og møttes gjennom Lørenskog turlags trilleturgruppe. Nå håper de at flere vil la seg inspirere til å ta med sine små ut i naturen.

Tur som barselaktivitet

De fleste barseltilbud har vært stengt siden barna ble født, men damene har ikke latt det stoppe dem for å ha et mål for dagen.

- Heldigvis er naturen alltid åpen, sier Helene. Ellers hadde nok både jeg og mini klikket i løpet av året som har gått.

- Det har blitt veldig mye tur på oss i løpet av permisjonstiden. Både trilleturer og bæreturer. Jeg opplevde det som veldig befriende da sønnen ble passe stor til å bæres rundt i sele. Da bar det rett til skogs med oss.

Ta deg tid til turen

Dersom man er glad i tur, kan barseltiden være en sjelden mulighet til å være mye mer ute enn man ellers har tid til. Det er også en tid for å sette ned tempoet og leve i nuet.

- Det beste turtipset med barn, alltid og uansett, er at turen er på deres premisser, sier Ida.

Dersom barna kan gå selv bør de få tid til å gjøre det og gjerne lede an. Bæremeis eller vogn kan brukes når barnet trenger en pause eller skal sove.

Mange lokale turmuligheter med de aller minste

Selv om Lørenskog sentrum i stor grad preges av kjøpesentere og motorvei, er det kort vei til skogen.

- På trilleturene har vi hatt fokus på vise frem et rikt utvalg av turmuligheter med vogn. Jeg synes det er veldig viktig å vise frem marka, så folk ikke bare tusler gatelangs i den urbane delen av kommunen vår, sier Ida.

Flere av de mest populære trilleturene går gjerne til steder med mulighet for forfriskninger. Både Mariholtet og Losby Besøksgård har kafé med mat og drikke.

Trilleklassikere i Lørenskogmarka

  • Til Mønevann, enten fra Losby eller fra Sørlihavna. Stellemuligheter på Losby besøksgård og ved Mønevann.
  • Til Mariholtet fra Ellingsrud, eventuelt Ekerud hvis du vil ha en kupert utfordring. Stellemuligheter på Mariholtet.
  • Til Åmotdammen fra Sandbekken.


På vei til Huldreheim ved Ramstadsjøen.
På vei til Huldreheim ved Ramstadsjøen. Foto: Helene Lillekvelland

Tips og triks - for ferskinger og drevne

Ida og Helene føler seg etterhvert ganske drevne på dagsturlivet, og vil gjerne dele noen små og store tips.

- Noen ting må bare erfares. Som at dersom du legger igjen ekstraskiftet i bilen, er du garantert at arvingen setter ny personlig rekord i bæsj opp etter ryggen. For vår del ble den rekorden satt på Fjellsjøkampen i august 2020, forteller Helene.

Andre tips kan kanskje læres av andre. Her kommer i hvert fall Ida og Helenes beste dagsturtips.

Bruk gjerne gåstaver

Gåstaver hjelper deg med å holde balansen og kan avlaste beina. Det er veldig kjekt både i starten når du har barnet på magen og ikke klarer å se helt hvor beina lander, og etterhvert som barna blir tyngre.

Tips til flaskebarn

Noen flasketuter passer direkte på drikkeklar morsmelkerstatning. For eksempel passer Dr. Browns-tutene på Hippflaskene. Legger du flasken i innerlommen, får du fin lunk på den til den skal serveres.

Bruk hempene på meisen smart

Heng på leker eller andre ting som barnet kan holde på med uten å miste det på bakken. Hva med å gjenbruke noen av gjenstandene fra babygymmen? De er gjerne laget for å henge, og gjensynsgleden er ofte stor for det lille barnet

Regntrekket beskytter også mot vind

Det trenger ikke nødvendigvis å regne for at regntrekket skal være nyttig. Dersom det er kald vind, kan du bruke regntrekket til meisen eller vogna til å gjøre det lunere for mini. 

Våtservietter

De gjør livet lettere. Husk å ta med søppel hjem!

Pakk med litt enkel pausemat

Babygrøt er den perfekte turmat. Lett å bære, enkel å lage. Helenes superkombo til hverdagsturer er termos med varmt vann, grøt til mini, pulverkaffe og rett i koppen til mor.

Ha med et lite speil

Med speil er det fort gjort å sjekke hva som skjer bak ryggen din. Noen ganger kan du også få opp humøret baki med noen grimaser.

Tilpass bekledning etter vær

Barnet som sitter stille i meisen går seg ikke varm sånn som deg. Føtter og hender blir fort kalde.

Ta deg tid til gode pauser

Lek og oppdagelse i naturen gir stor glede til selv de minste turdeltakerne. Trær som blafrer i vinden, bekker, man vet aldri hva som fascinerer.

Ta med en stellematte

Med en liten stellematte eller et håndkle tilgjengelig, kan du fikse bleia nesten hvor som helst.

Hengekøye ved Losby.
Hengekøye ved Losby. Foto: Stein-Erik Hjørring-Einum

Trilleturlaget vårt arrangerer trilleturer hver uke. Turene annonseres fortløpende på facebook og påmelding skjer på hjemmesidene våre.